Háromnapos csendes karácsonyi vipassana elvonulás kezdő és haladó gyakorlók számára

2019. december 11-13.
OBV Kolostor és Elvonulóközpont, Erdőtelek

Az elvonulás célja, hogy kezdő és haladó gyakorlók közösségben tudjanak gyakorolni. Másodlagos cél, hogy az elvonulás felkészítsen más, több napos elvonulásokra.
Az elvonulások Tiszteletreméltó Dhammasami útmutatásai alapján áttekintik a vipassana és a metta technikai és elméleti alapjait, ezekben a témában mélyedünk el a meditációk és az előadások során is. A vipassana meditációkkal a koncentrációnkat és a tudatosságunkat élesítjük, a metta segíti ezt a folyamatot, és az érzelmeink fejlesztésére, tisztítására is szolgál.

Napi program (első nap 10 órakor kezdünk!):
7:00     Közös reggeli, ismerkedés, nemes csend bevezetése
8:00     Chanting, bevezető ülőmeditáció
9:00     Járómeditáció
9:30     Ülőmeditáció
10:30    Járómeditáció
11:00    Ülőmeditáció
12:00    Ebédmeditáció (vegetariánus 3 fogásos ebéd elfogyasztása meditációban)
13:00    Relaxációs meditáció/séta (idő függvényében)
14:00    Ülőmeditáció
15:00    Járómeditáció/tisztálkodási lehetőség
15:30    Ülőmeditáció
16:30    Járómeditáció/tisztálkodási lehetőség
17:00    Útmutatások
18:00    Ülőmeditáció
19:00    Járómeditáció/tisztálkodási lehetőség
19:30    Chanting és ülőmeditáció
20:30    Nyugovóra térés

Az elvonulás az első nap 10 órakor kezdődik, az utolsó nap 16:00 óráig tart.
17:00-kor közös hálameditációval és a karácsonyi vacsorával folytatódik a program, jelezd ha erre is jönnél!
(Egy napra is lehet jönni vasárnap. Ezen a napon ügyelj arra, hogy szeretettel, befogadóan tekints az újonnan érkezőre).

Helyszín:
3358 Erdőtelek, Táncsics M. u. 31.

A helyszín gyalog nehezen megközelíthető, ezért az elvonulást megelőzően telekocsikat szervezünk. Budapestről 5,000 Ft-ért oda-vissza utazást lehet kérni a központ saját kisbuszával. Mihamarabb jelezd, ha egy nappal korábban jönnél, vagy egy nappal később utaznál haza, erre is van lehetőség!

A részvétel módja:
A program önköltségi ára 45,000 Ft, melyet az alábbi bankszámlára kell átutalni, legkésőbb az elvonulást megelőzően 1 hónappal, ezzel foglalod le biztonsággal a helyed. Ez az összeg az étel, ital, terem árát tartalmazza. Kérlek, ha az összeg kifizetése bármilyen nehézséget okoz, jelezd, hogy együtt találhassuk meg a megoldást a részvételedre.
[Czike Klára, MKB Bank Zrt. 10300002-50900068-11003281
Külföldről utalva:
IBAN: HU50 1030 0002 5090 0068 1100 3281
A helyszínen számlát adok a befizetésről.]

A tanításért tetszőleges összegű adományt fogadunk. A buddhizmus szerint a dána a tökéletesedés (pāramitā) irányába mutat, a 10 tökéletesség egyike. Ennek jellemzője a feltétel nélküli nagylelkűség, az adakozás és az elengedés gyakorlása. A buddhista gondolkodásmódban ez a fajta cselekedet tisztítja és átalakítja az adományozó tudatát. Az adakozás által gyakorolt nagylelkűség szerencsés újjászületéshez és gazdagsághoz vezet.

Az elvonulásokat vezeti:
Czike Klára szociológus, coach, meditációs tanár, egyéni és csoportos alkalmakat egyaránt tart. Klinecedik éve meditál, 2010 óta Tiszteletreméltó Dhammasami tanítványa. Évek óta szervez egy- és többnapos meditációs elvonulásokat. A Moralitás-Koncentráció-Bölcsesség Buddhista Vipassana Alapítvány társelnöke, a Pandita Meditációs Központ vezetője, a Nyitott Tudat Buddhista Közösség elnökhelyettese.

Elérhetőségek, jelentkezés:
Pandita Meditációs Központ FB oldal
Pandita Elvonulás FB csoport
www.pandita.hu
30/475 8567
czike.klara@pandita.hu

Mit hozzak magammal?
Ülőpárnán meditálunk, kérlek jelezd ha nincs Neked, akkor ezt és takarót is adunk.. Reggelit és ebédet, korlátlan kávé, tea, tisztított vízfogyasztást biztosítunk. Délután már nem veszünk magunkhoz szilárd ételt. Kényelmes játszóruhát hozz magaddal, az elvonulás alatt ne használj erős illatanyagot tartalmazó illatszereket, tisztálkodószert, ez zavarhat a meditálásban Téged és/vagy másokat. Jó, ha hozol papucsot, sétára alkalmas cipőt.
A hoznivalók listája:
játszóruha
törölköző
papucs, meleg zokni
cipő sétához
jegyzetfüzet, toll a megtapasztalások papírra vetéséhez

Ha van otthon saját Buddhád, hozd el, mert a Buddhákból saját közös oltárt építünk.

Magyarázatok:

Bevezetés:
Az elvonulás egész ideje alatt arra kérünk, hogy fegyelmezettségeddel segítsd tanítód és a szervezők munkáját úgy, hogy mindenki a lehető legtöbbet tapasztalhassa, kaphassa az elvonulástól. Kérlek, hogy az elvonulás ideje alatt ne használd mobiltelefonodat és más elektronikus eszközt (tablet, laptop, stb.). Ezeknek az eszközöknek lesz egy kijelölt hely, a legjobb, ha oda kikapcsolva leteszed. Kérlek add meg a telefonszámomat a hozzád tartozóknak, akik a szükséges esetekben sms-ben elérnek engem, és tudnak információkat közölni, vagy megkérdezni hogy minden rendben van-e (SMS: 30/475 8567).

Nemes csend:
Az elvonulás alatt azért nem beszélünk, mert a belső világunk felfedezése a célunk. Ha az itt felbukkanó dolgokat másokkal megbeszéljük, akkor nem lesz lehetőségünk azokat saját természetükben megfigyelni. Ennek érdekében kérlek ne nézz rá, ne mosolyogj rá másokra, ne zavard meg magadat és másokat felesleges kommunikációval. Kérjük tehát a résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben beszéljenek, és csak a tanítóhoz vagy a segítőkhöz forduljanak esetleges kérdéseikkel, társaikat ne zavarják meg meditációs gyakorlatukban. Ez alól azok az esetek kivételt képeznek, amikor a nemes csend tartása alól a tanító a dhamma előadás, vagy a személyes interjú alatt feloldja a résztvevőt. A beszéd ilyenkor is csak a tanítóval és nem egymással történik.

Reggeli és esti /záró chanting:
Mindkétszer ugyanolyan szövegű, kb. 10 perc hosszúságú páli szöveg recitálásáról van szó, melyhez szövegkönyvet kapnak a résztvevők érkezéskor. Ezeknek a szent szövegeknek a recitálása segíti a koncentráció mélyítését, és olyan áldott légkört teremt, amelyben a közösség, a szangha együttműködése is szorosabbá válik. A szövegek magyar és angol fordításban is hozzáférhetők.

Ülő meditációk:
Az elvonuláson 40-50 perces ülőmeditációkra lehet számítani. Az első meditáció előtt az ülés és a levegővétel megfigyelésére irányuló alaptechnika bemutatására kerül sor. Mindazonáltal szükséges, hogy a meditálni érkező elolvassa az előzetesen kiküldött Mahasi Sayadaw által jegyzett alapdokumentumot (le tudod tölteni innen: www.pandita.hu).

Járó meditációk:
Az elvonuláson 1 órás járómeditációkra lehet számítani, amelyek a Mahasi Sayadaw-féle théraváda hagyományvonalban a koncentráció fejlesztésének fontos részét képezik. Általában ekkor zajlanak a személyes interjúk, illetve ekkor lehet intézni ügyes-bajos dolgainkat is (ivás, mosdóba menés). Kérünk, ügyelj arra, hogy a járómeditáció idejét legfeljebb 2/3-1/3 arányban használd fel a konkrét meditáció és az egyéb dolgok intézésére. Az alaptechnika bemutatásával itt már nem foglalkozunk, ha erre szükséged lenne, előzetesen jelezd!

Személyes interjúk:
A személyes interjúk elsődleges célja, hogy a tanítvány továbbfejlődését biztosítsa a lehető leggyakorlatiasabb módon olyan információkkal, amelyeket könyvekből nem lehet megszerezni. Itt főként a meditációban megélt helyzetekre lehet rákérdezni, és a technikával kapcsolatosan lehet személyes információkhoz jutni. Kérlek az ülőmeditációk után kézfeltartással jelezd, hogy interjúra szeretnél menni. Minden résztvevőnek az elvonuláson legalább egyszer interjúra kell mennie annak érdekében, hogy a tanító az elvonulás alatt tájékozódhasson arról, hogy a gyakorló hogyan halad.

Dhamma tanítás:
Ezek a tanítások a szútták értelmezésén, buddhista magyarázatokon alapulnak, elsődleges témájuk a vipassana és a metta. Olyan kiegészítő elméleti és gyakorlati információk, amelyek szükségesek a gyakorlás tökéletesítéséhez.

Tudatos étkezés:
A tudatos étkezés során minden falatot legalább 20-szor rágj meg, és figyeld meg közben a tapasztalataidat, milyen testi érzetek, érzések, gondolatok, múltbéli tapasztalatok, reakciók jönnek az evés hatására.
A 8 fogadalom részeként csak naponta kétszer eszünk, reggel és délben. Egész nap kávé, tea, tisztított víz áll rendelkezésre. A jelentkezési lapon jelezd, ha valamilyen diétát folytatsz, vagy valamilyen ételallergiád van.

Karmajóga:
A karmajóga mások javára végzett tudatos cselekvést jelent. Mégis elsősorban a cselekvő számára előnyös, hiszen jócselekedetekkel így lehet tisztítani a saját karmádat. Az elvonulás előtt, alatt és után is végezhetsz karmajóga tevékenységeket, ezt kérlek jelezd a jelentkezési lapodon, az alábbiak közül megjelölve, hogy mit szeretnél csinálni:
• részvétel az elvonulás előkészítésében (a helyszínre egy órával előbb kell érkezned, és segítened a berendezésben)
• feladatok az elvonulás alatt (reggeli jóga/tajcsi/más mozgás tartása reggel 6-7-ig, ébresztés, járómeditációk/ülőmeditációk idejének betartatása, csengetés, tea bekészítés, oltárrendezés)
• feladatok elvonulás után (takarítás, elpakolásban való részvétel, kb. plusz 1 óra időt jelent)

Kérlek, hogy csak akkor vállalj ilyen tevékenységet, ha minden tudatosságoddal részt tudsz benne venni, és a fenti leírás szerinti helyes szándékkal állsz hozzá a feladathoz úgy, hogy minden tőled telhetőt megteszel annak érdekében, hogy a vállalt feladatot lelkesedésed, 100 százalékos jelenléted biztosításával végzed el. Alaposan fontold meg a választást és a vállalt feladatok mennyiségét. Ha vállalsz ilyen tevékenységet, kérlek legalább fél órával a többiek előtt érkezz (ha az előkészítésben vállaltál feladatot, akkor 1 órával előbb).

Fogadalomtétel:
8 fogadalom:

Az elvonulás ideje alatt a 8 fogadalom tartását kérjük. Ezek:

1. Tartózkodom az élet elvételétől.
2. Tartózkodom az önként nem adott dolgok elvételétől.
3. Tartózkodom a helytelen nemi magatartástól.
4. Tartózkodom a helytelen beszédtől.
5. Tartózkodom a tudatmódosító, nemtörődömséghez vezető anyagok és italok használatától.
6. Tartózkodom a helytelen időben (délután) történő evéstől.
7. Tartózkodom a szórakozás minden formájától (tánc, éneklés, zene), ékszerek viselésétől, parfüm és más kozmetikumok használatától.
8. Tartózkodom a magas, vagy különlegesen kényelmes fekhelyen alvástól.
Ennek megerősítésére az első napon reggel fogadalomtétel lesz.

Relaxációs meditáció:
Az ebéd utáni meditáció fekve történik. Célja, hogy megköszönjük az egyes testrészeinknek a munkáját, és hálát ébresszünk magunkban irántuk. Ha nagyon álmos, fáradt vagy, ezt az időt alvásra is használhatod.

Közös fotó:
Az elvonulás végén közös fotót készítünk, kérlek jelezd, ha nem szeretnél szerepelni rajta.

Pénzügyi tudnivalók, a jelentkezés menete:
1. Jelentkezési lap kitöltése, visszaküldése.
2. Az elvonulás önköltségi ára: 45,000 Ft. Lemondás esetén a befizetett összeget nem tudjuk visszaadni, de későbbi elvonulásokba beszámítjuk, vagy rendelkezhetsz úgy, hogy felajánlod más, támogatásra szoruló gyakorlónak).
3. Az elvonulás teljes árát ki kell fizetni legkésőbb az elvonulás előtt egy hónappal. amennyiben ez nem történik meg, automatikusan törlődik a jelentkezésed a listáról.
4. Az előleget és a hátralévő összeget utalással tudod teljesíteni: 103000002-50900068-11003281 Czike Klára MKB Banknál vezetett egyéni vállalkozói számlájára. Kérlek jelezd, ha a befizetésről számlát kérsz. Az átutalt összegről a számlát annak tudjuk kiállítani, ahonnan az utalás érkezett.

article.type-post .post-info { display: none; }