5 NAPOS THE-INN-GU VIPASSANĀ ELVONULÁS

 

2021. július 19-23.

Ez az elvonulás a tudatosság fejlesztésének integrált megközelítését adja, amely a burmai vipassanā meditációs technikát kombinálja a mettā gyakorlásával.

A gyakorló kétszer, háromszor gyorsabban veszi a levegőt, mint tenné egyébként, amely így lehetővé teszi, hogy a lélegzet jól hallhatóvá váljék.

 • A belégzés és a kilégzés hosszúsága és ritmusa azonos, így a lélegzetvétel ritmikussá válik.
 • A gyakorló a lélegzet tudatosításával kezdi a meditációt (ānāpānasati), majd az érzékelés tudatosságát gyakorolja.
 • Az ülések 2 órásak, melyben háromszor jelezzük az idő haladását (30 percenként). Az utolsó jelzés után a testérzetek figyelése történik. A gyakorló bármelyik jelzésnél áttérhet a testérzetek figyelésére, majd kimehet a teremből járómeditálni. Ezzel a beosztással lehetővé válik, hogy mindenki a saját ritmusában gyakorolhasson, és kezdő és haladó gyakorlók egyaránt jöhessenek az elvonulásra.

Tervezett napirend:

6.30 – 7.30        Ülőmeditáció/testmozgás
7:30 – 8.30        Reggeli
8.30 – 10.30      Reggeli chanting és első meditációs blokk
10.30 – 11.30    Járómeditáció/interjúk
11.30 – 12.30    Pihenő
12.30 – 13.30    Relaxáció
13.30 – 15.30    Második meditációs blokk
15.30 – 16.30    Járómeditáció/interjúk
16.30 – 18.30    Harmadik meditációs blokk (a 3. naptól fekvőmeditáció)
18.30 – 19.30    Tanítás és megosztás
19.30 – 20.30    Esti chanting és vipassana ülőmeditáció

Az elvonuláson gyakoroljuk a nemes csendet és nem étkezünk délután. Az elvonulás 65,000 Ft-ba kerül, melyből 30e Ft-ot jelentkezéskor előlegként kell kifizetni, a résztvevő ezzel foglalja le a helyét, mivel a létszám korlátozott és az elvonulás ára a helyek és a költségek figyelembevételével van kikalkulálva. A befizetett összegeket sajnos nem tudjuk visszautalni, ha nem tudsz eljönni, de bármelyik későbbi elvonulásunkhoz felhasználhatod. Legkésőbb az elvonulást megelőző 1 hónappal ki kell fizetni az elvonulás teljes árát (június 19.), ennek elmaradása automatikus törlést eredményez a résztvevői listáról.

Magyarázatok:

Bevezetés:
Az elvonulás egész ideje alatt arra kérünk, hogy fegyelmezettségeddel segítsd tanítód és a szervezők munkáját, hogy mindenki a lehető legtöbbet tapasztalhassa, kaphassa ettől az elvonulástól. Az 5 nap alatt kérünk, hogy ne használj mobiltelefonodat és más elektronikus eszközt (tablet, laptop, stb.). Ezeket érkezéskor le is lehet adni.

Nemes csend:
Az elvonuláson kezdő és haladó gyakorló is jelen lehetnek. Mindenkitől azt kérjük, hogy vállalja és különös fegyelmezettséggel tartsa a nemes csendet. Csak a legszükségesebb esetben beszéljenek, és csak a tanítóhoz vagy a segítőkhöz forduljanak esetleges kérdéseikkel, társaikat ne zavarják meg meditációs gyakorlatukban. Ez alól azok az esetek kivételt képeznek, amikor a nemes csend tartása alól a tanító a dhamma talk, vagy a személyes interjú alatt feloldja a résztvevőt. A beszéd ilyenkor is csak a tanítóval és nem egymással történik. A rólunk gondoskodók is tartják a csendet, kérjük őket is csak kivételes, szükséges esetben szólítsd meg.

Reggeli és esti /záró chanting:
Mindkétszer különböző szövegű, kb. 30 perc hosszúságú páli szöveg recitálásáról van szó, melyhez szövegkönyvet kapnak a résztvevők érkezéskor. Ezeknek a szent szövegeknek a recitálása segíti a koncentráció mélyítését, és olyan áldott légkört teremtenek, amelyben a közösség, a sangha együttműködése is szorosabbá válik. A szövegek magyar fordításban is hozzáférhetők. Hazavihető chnating book vásárolható a helyszínen

Ülő meditációk:
Az elvonuláson 1-1,5 órás ülőmeditációkra lehet számítani (1,5 óra mozdulatlan ülés, majd utána 30 perc testérzet figyelés). Az elején az alaptechnika bemutatására is sor kerül sor, de ezt egyéni konzultáción korábban is el lehet sajátítani. Rövidebb ideig is lehet ülni, a kezdők kövessék a tanító instrukcióit.

Járó meditációk:
Az elvonuláson egy órás járómeditációkra lehet számítani, amelyek a Mahasi-féle hagyományvonalban a koncentráció fejlesztésének fontos részét képezik. Általában ekkor zajlanak a személyes interjúk, illetve ekkor lehet intézni ügyes-bajos dolgainkat is. Kérünk, ügyelj arra, hogy a járómeditáció idejét legfeljebb 2/3-1/3 arányban használd fel a konkrét meditáció és az egyéb dolgok intézése között. A járómeditáció elméletéről Sayadaw U Pandita könyvéből tájékozódhatsz az elvonulást megelőzően. A kötet elektronikusan adomány fejében hozzáférhető (itt kérd: czike.klara@pandita.hu).

Személyes interjúk:
Arra kérünk, hogy különös gonddal készülj fel az előre beosztott időben lévő találkozásokra, és koncentrációddal, felkészültségeddel segítsd a tanító munkáját, és ezáltal adj lehetőséget mások számára is a találkozásra. Egy résztvevő kb. 10 perc figyelmet tud kapni, kérlek, segítsd az időkeretek tartását azzal, hogy nem használsz fel több időt, és így nem veszel el időt másoktól. A személyes interjúk elsődleges célja, hogy a tanítvány továbbfejlődését biztosítsa a lehető leggyakorlatiasabb módon olyan információkkal, amelyeket könyvekből nem lehet megszerezni.

Dhamma tanítások:
Ezek a tanítások a szútták értelmezésén alapulnak. Mindegyiket felvesszük elektronikusan, tehát az elvonulást követően megkapod a felvételekhez való hozzáférést.

Tudatos étkezés:
A tanító instrukciója, hogy minden étkezést tudatosan kövess nyomon, minden falatot 30-szor rágj meg, és figyeld meg közben a tapasztalataidat, milyen testi érzetek, érzések, gondolatok, múltbéli tapasztalatok, reakciók jönnek az evés hatására. A 8 fogadalom részeként csak naponta kétszer eszünk, reggel és délben. Egész nap kávé, tea, tisztított víz áll rendelkezésre. A jelentkezési lapon jelezd, ha valamilyen diétát folytatsz, vagy valamilyen ételallergiád van.

8 fogadalom:
Az elvonulás ideje alatt a 8 fogadalom tartását kéri a tanító. Ezek:

 1. Tartózkodom az élet elvételétől.
 2. Tartózkodom az önként nem adott dolgok elvételétől.
 3. Tartózkodom a helytelen nemi magatartástól.
 4. Tartózkodom a helytelen beszédtől.
 5. Tartózkodom a tudatmódosító, nemtörődömséghez vezető anyagok és italok használatától.
 6. Tartózkodom a helytelen időben (délután) történő evéstől.
 7. Tartózkodom a szórakozás minden formájától (tánc, éneklés, zene), ékszerek viselésétől, parfüm és más kozmetikumok használatától.
 8. Tartózkodom a magas, vagy különlegesen kényelmes fekhelyen alvástól.

Jóga, testmozgás:
Reggel 6:30-tól 7:30-ig javasolt valamilyen testmozgást végezni, munkatársaink előre felvett videókkal is a rendelkezésre állnak, ha nincs olyan saját gyakorlatod, akkor érdemes ezeket a gyakorlatokat végezni. A környéken futási lehetőség van. Választani lehet, hogy a reggeli ülőmeditáción, vagy testgyakorláson veszel részt.

Pihenő:
Az egész napos fizikai igénybevétel miatt érdemes az ebéd utáni időt pihenéssel tölteni. Ha nagyon álmos, fáradt vagy, ezt az időt alvásra is használhatod.

Adomány:
A tanításért tetszőleges összegű adományt lehet adni. A dána a tökéletesedés (pāramitā) irányába mutat, a 10 tökéletesség egyike. Ennek jellemzője a feltétel nélküli nagylelkűség, az adakozás és az elengedés gyakorlása. A buddhista gondolkodásmódban ez a fajta cselekedet tisztítja és átalakítja az adományozó tudatát. Az adakozás által gyakorolt nagylelkűség szerencsés újjászületéshez és gazdagsághoz vezet. A viszonzást nem váró adakozás nagyobb spirituális gazdagsághoz vezet és lecsökkenti a nyereségvágyat, amely a szenvedéshez vezeti az embert. Adományodat az alapítvány ingyenes programok megrendezésére fordítja, így minél szélesebb rétegek számára teszi lehetővé a közösséghez kapcsolódást.

Technikai információk:
A hely tömegközlekedéssel csak több átszállással közelíthető meg. Érdemes telekocsikat szervezni, vagy a kolostor oda-vissza szállítási kapacitására bejelentkezni (8e Ft/fő, 8 személyes kisbusszal). Autóval a 103-mas kijáratnál kell kijönni a Nyíregyháza felé tartó M3-mas autópályáról. A kijárattól Erdőtelek felé kell kanyarodni, és a faluba beérve a jobb oldalon lesz egy sárga közért, ahonnan végig jobbra kell tartani a Táncsics Mihály utcáig. Az utca cégén meglátod a területet. A telekocsik megszervezésében sajnos nem tudunk segíteni, ha jelzed nekem, hogy megadhatom az emiledet a többieknek, akkor fel tudjátok venni a kapcsolatot egymással.

A 10 nap alatt egészséges tápláló vegetariánus ételeket fogunk enni, ha laktóz- vagy gluténérzékeny vagy nem gond, minden étel úgy van elkészítve, hogy ezek a hozzávalók pluszban jelennek meg az asztalon. Hozzáadott cukrot és adalékanyagokat semmi nem tartalmaz!

Az első napon 10 órakor bemutatkozással és fogadalomtétellel kezdjük a napot, kérlek jelenj meg pontosan, így a program kezdete előtt el tudod foglalni a szállásodat, tudsz inni egy teát (9 órától már kehet érkezni). Reggeli ezen a napon még nincsen. Az utolsó nap 16:00-ig vagyunk együtt.

A szállás 3-4 matracos szobákban történik, szép fürdőszobák és nagy meditációs helyiség áll rendelkezésre. Kérlek törölközőt és hálózsákot hozz magaddal (vagy ágyneműt). Lepedőnk van! A kész házban kb. 10 fő tud aludni, a meditációs teremben sokan elférünk, de a jelenlétet a második ház elkészültéig 15 főben maximáljuk, tehát ennyien lehet összesen személyesen részt venni, a többi résztvevőnek online van lehetősége kapcsolódni.

Hoznivalók listája:
Törölköző, hálózsák, papucs, ruha 5 napra (mosási lehetőség lesz), mozgáshoz ruha, jegyzetfüzet. Meditációs matrac, meditációs párnák és takarók rendelkezésre állnak, nem kell hozni! A saját otthoni Buddhád kölcsön, a hozott Buddhákból építünk egy közös oltárt. Ha van hely az autódban azt, ha szeretnél más autójába becsatlakozni akkor azt jelezd a czike.klara@pandita.hu e-mailcímen. Az elvonuláson fotók készülnek, azt is jelezd, ha nem szeretnél szerepelni rajtuk.

 Pénzügyi tudnivalók, a jelentkezés menete:

 1. Jelentkezési lap kitöltése, visszaküldése.
 2. Az elvonulás önköltségi ára: 65,000 Ft (A helyedet 30,000 Ft előleg befizetésével tudod biztosnak tekinteni. Lemondás esetén a befizetett összeget nem tudjuk visszaadni, de későbbi elvonulásokba beszámítjuk, vagy rendelkezhetsz úgy, hogy felajánlod más, támogatásra szoruló gyakorlónak).
 3. Ha online szeretnél részt venni, akkor hozzájárulásként 30,000 Ft-ot kell fizetned legkésőbb az elvonulás előtt egy hónappal (június 19-ig).
 4. Az elvonulás teljes árát ki kell fizetni legkésőbb az elvonulás előtt egy hónappal (június 19-ig). Amennyiben ez nem történik meg, automatikusan törlődik a jelentkezésed a listáról.
 5. Az előleget és a hátralévő összeget is utalással tudod teljesíteni: 10300002-50900068-11003281 Czike Klára MKB Banknál vezetett egyéni vállalkozói számlájára. Az átutalásról előre küldök számlát, ezért a jelentkezéskor feltétlenül add meg a lakcímedet és az adóazonosítódat.