Skip to content
Kezdőlap » Blog » Buddhisták Karácsonya

Buddhisták Karácsonya

Számomra a Karácsony igazi szívbéli nagybetűs Ünnep. Tartottam karácsonyi szeretetelvonulást, volt karácsonyi vacsora Erdőtelken és a budapesti központunkban is, a női önismereti/meditációs csoportunk is karácsonyi kiadásban valósult meg.

Nagy adomány ehhez a mettā meditáció, amely nem csak Karácsonyra, de mindenkorra a magunkkal és a másokkal kapcsolatos együttérzést teszi az arany középút legfontosabb elemévé. Arra tanít, hogy ha tudatosan kapcsolódunk az érzéseinkkel, megéljük és elengedjük őket anélkül hogy azonosulnánk velük, akkor csökken a ragaszkodás, növekszik a megértés bennünk és a világunkban. Ha rátalálunk magunkban erre, akkor mások szenvedéséhez és öröméhez is oda tudunk fordulni. Csodálatos ebben a Karácsony: fókuszálja a figyelmünket, arra szólít, hogy legyünk még tudatosabbak ezekre az értékekre mint a hétköznapokban, hiszen hamarosan születik valaki, aki a létezésével jelzi számunkra a szeretet, az elfogadás és a megbocsájtás elemi erejét, megmutatja, hogy így vagyunk a leginkább kiteljesedett emberek, az életünk a magunk és a mások javára egyszerre tud teljes lenni.

A buddhista gyakorló Karácsonya tehát olyan mint mindenki másé, ébresztgetjük magunkban az együttérzés, a (lehetőleg) feltétel nélküli szeretet minőségét, és ott van a szívünkben annak a reménye, hogy ennek a minősége tovaterjed a Karácsonyon túli hétköznapok idejére is, és legalább egy szikrája ottmarad velünk, hogy a tudatosságunk elő tudja hívni akkor is, amikor nehezebb dolgokkal kell szembenéznünk.

Kívánom Mindenkinek, hogy a külvilág és a belvilágunk nehézségei ellenére is meg tudjunk állni egy-egy pillanatra ezekben a napokban, és hálával gondolni mindarra amivel fizikai és belső síkon rendelkezünk, hálával lenni a körülöttük lévő családtagokért, barátokért, munkatársakért, ismerősökért és minden számunkra nehéz ember felé is annak érdekében, hogy rálátásaink és belátásaink tovább segítsenek bennünket és másokat is az útunkon.

Mettával, szeretettel, elfogadással teli Ünnepeket kívánok Mindenkinek!

Tags: