Skip to content
Kezdőlap » Blog » Hogyan fejlesszem a fókuszt?

Hogyan fejlesszem a fókuszt?

A nyugati ember multi-tasking környezetben él, azaz mindent egyszerre, egyidőben csinál: ha edz, akkor zenét is hallgat, ha tanul, akkor megy a háttérben a tévé, evés közben pedig sokan a telefonunkat nyomkodjuk. Tehát, sehol nem vagyunk a száz százalékos figyelmünkkel jelen. Ennek súlyos következményei vannak az idegrendszerünkre. Egyre több ember figyelemzavaros, sok gyerekre már kiskorában rákerül ez a bélyeg, egyre nagyobb egóval vagyunk jelen a világban, a kapcsolódásainkban, és egyre nagyobb ellenállással vonulunk ki a szabályok, keretek, rendszerek fullasztónak megélt szorításából. Akkor fordultam a meditálás felé, amikor már elkezdtem szorongani, aggódni, és egyre nehezebben hoztam meg a legkisebb döntést is külső segítség nélkül.

Kezdetben (az első öt évben) kizárólag Mahasi Sayadaw címkézéses vipassanā technikáját gyakoroltam, amely csak részben tartalmaz fókuszerősítő elemeket, így az ötödik évben már nagyon nehéz volt a gyakorlás. Ezt részben a túláradó érzelmek, részben a fókusz gyengesége okozta.

Aztán elkezdtem samatha (koncentráció erősítő technikák gyűjtőfogalma) meditációkat csinálni, először az ānāpānasati majd a The-inn gu hangoslégzéses vipassanā technika rendszeres gyakorlásával. És minden megváltozott a vipassanában is!

Az ānāpānasati technikát talán többen ismerik, a The-inn gu nagyon különleges burmai technika, amiről még angolul is nehéz leírásokat találni. Ma már minden elvonulásunk reggeli első meditációja ez, mivel olyan erőt és jelenlétet biztosít a többi technika gyakorlásához, hogy a mindennapi praxisom alaptechnikájává vált.

Ebben a meditációban hangosan és intenzíven lélegzünk, így sokkal könnyebb jelen maradni, a meditációs akadályokat és a testi fájdalmakat is a háttérbe tenni, elfogadni a jelenlétüket, de nem ragaszkodni hozzájuk. Idén 6 napos és 10 napos The-inn gu elvonulás is lesz Erdőtelken, és a rövidebb elvonulásokon is találkozhatsz az alapokkal!