A Legtiszteletreméltóbb Dhammasami online/videó bejelentkezésével Burmából
Czike Klára buddhista tanító vezetésével
Erdőtelki Kolostor és Elvonulóközpont
2021. augusztus 22-31.
Erdőtelek

 1. Napirend:

6.30 – 7:00        Ülő meditáció/jóga nemes csendben
7:00 – 8:00        Reggeli
8:00 – 9:30        Reggeli chanting és első meditációs blokk
9:30 – 10:30      Járómeditáció/személyes interjúk ideje
10:30 – 11:30    Ülőmeditáció
11:30 – 12:30    Ebéd
12:30 – 13:30    Pihenő
13:30 – 14:30    Ülőmeditáció
14:30 – 15:30    Járómeditáció/személyes interjúk ideje
15:30 – 16:30    Ülőmeditáció
16:30 – 17:30    Dhamma talk
17:30 – 18:30    Ülőmeditáció
18:30 – 20:00    Esti chanting és meditáció
20:00 – 21:00    Megosztás

Magyarázatok:

Bevezetés:
Az elvonulás egész ideje alatt arra kérünk, hogy fegyelmezettségeddel segítsd tanítód és a szervezők munkáját, hogy mindenki a lehető legtöbbet tapasztalhassa, kaphassa ettől az elvonulástól. A 10 nap alatt kérünk, hogy ne használj mobiltelefonodat és más elektronikus eszközt (tablet, laptop, stb.). Ezeket érkezéskor le is lehet adni.

Nemes csend:
Az elvonulást haladó gyakorlók számára szervezzük. A gyakorlásnak ezen a szintjén már elvárható a résztvevőktől, hogy a 10 nap alatt vállalják és különös fegyelmezettséggel tartsák a nemes csendet. Kérjük a résztvevőket, hogy csak a legszükségesebb esetben beszéljenek, és csak a tanítóhoz vagy a segítőkhöz forduljanak esetleges kérdéseikkel, társaikat ne zavarják meg meditációs gyakorlatukban. Ez alól azok az esetek kivételt képeznek, amikor a nemes csend tartása alól a tanító a dhamma talk, vagy a személyes interjú alatt feloldja a résztvevőt. A beszéd ilyenkor is csak a tanítóval és nem a résztvevők között történik. A rólunk gondoskodók is tartják a csendet, kérjük őket is csak kivételes, szükséges esetben szólítsd meg.

Reggeli és esti /záró chanting:
Mindkétszer különböző szövegű, kb. 30 perc hosszúságú páli szöveg recitálásáról van szó, melyhez szövegkönyvet kapnak a résztvevők érkezéskor. Ezeknek a szent szövegeknek a recitálása segíti a koncentráció mélyítését, és olyan áldott légkört teremtenek, amelyben a közösség, a sangha együttműködése is szorosabbá válik. A szövegek magyar fordításban is hozzáférhetők, hazavihető füzet vásárolható a helyszínen.

Ülő meditációk:
Az elvonuláson 1 órás ülőmeditációkra lehet számítani. Mivel haladó gyakorlókról van szó, az alaptechnika bemutatására nem kerül sor. Akinek ezzel kapcsolatosan kérdése van, keresse Czike Klárát az elvonulást megelőzően. A haladó gyakorlóvá válás menete:

 • Meditáljunk együtt! meditációkat bemutató felkészítőn való részvétel (3 havonta egyszer, részletek: www.meditaljunkegyutt.hu)
 • 1-3 napos elvonulásokon való részvétel
 • rendszeres gyakorlás bevezetése a napirendbe

(Az időpontok a www.pandita.hu oldalon és a Pandita Meditációs Központ FB oldalán is megtalálhatók.)

Járó meditációk:
Az elvonuláson egy órás járómeditációkra lehet számítani, amelyek a Mahasi-féle hagyományvonalban a koncentráció fejlesztésének fontos részét képezik. Általában ekkor zajlanak a személyes interjúk, illetve ekkor lehet intézni tisztálkodást, mosdóhasználatot, ivást. Kérünk, ügyelj arra, hogy a járómeditáció idejét legfeljebb 2/3-1/3 arányban használd fel a konkrét meditáció és az egyéb dolgok intézése között. Mivel haladó gyakorlókról van szó, az alaptechnika bemutatására nem kerül sor. Az elméletról Sayadaw U Pandita könyvéből tájékozódhatsz az elvonulást megelőzően. A kötet elektronikusan adomány fejében hozzáférhető (itt kérd: czike.klara@pandita.hu).

Személyes interjúk:
Kérünk, hogy különös gonddal készülj fel az előre beosztott időben lévő, tanítóval való találkozásokra, és koncentrációddal, felkészültségeddel segítsd a folyamatot. Egy résztvevő kb. 10 perc figyelmet tud kapni, kérlek, segítsd az időkeretek tartását azzal, hogy nem használsz fel több időt, és így nem veszel el időt másoktól. A személyes interjúk elsődleges célja, hogy a tanítvány továbbfejlődését biztosítsa a lehető leggyakorlatiasabb módon olyan információkkal, amelyeket könyvekből nem lehet megszerezni.

Dhamma tanítások:
Ezek a tanítások a Buddha tanításainak, beszédeinek értelmezésén, elemzésén alapulnak. Általában felvételt készítünk ezekről az alkalmakról, így később meg tudod hallgatni, nincs szükség jegyzetelésre.

Tudatos étkezés:
A tanító instrukciója, hogy minden étkezést tudatosan kövess nyomon, minden falatot 30-szor rágj meg, és figyeld meg közben a tapasztalataidat, milyen testi érzetek, érzések, gondolatok, múltbéli tapasztalatok, reakciók jönnek az evés hatására. A 8 fogadalom részeként csak naponta kétszer eszünk, reggel és délben. Egész nap kávé, tea, tisztított víz áll rendelkezésre. A jelentkezési lapon jelezd, ha valamilyen diétát folytatsz, vagy valamilyen ételallergiád van.

8 fogadalom:
Az elvonulás ideje alatt a 8 fogadalom tartását kéri a tanító. Ezek:

 1. Tartózkodom az élet elvételétől.
 2. Tartózkodom az önként nem adott dolgok elvételétől.
 3. Tartózkodom a helytelen nemi magatartástól.
 4. Tartózkodom a helytelen beszédtől.
 5. Tartózkodom a tudatmódosító, nemtörődömséghez vezető anyagok és italok használatától.
 6. Tartózkodom a helytelen időben (délután) történő evéstől.
 7. Tartózkodom a szórakozás minden formájától (tánc, éneklés, zene), ékszerek viselésétől, parfüm és más kozmetikumok használatától.
 8. Tartózkodom a magas, vagy különlegesen kényelmes fekhelyen alvástól.

Ennek megerősítésére az első napon reggel fogadalomtétel lesz.

Jóga, testmozgás:
Reggel 6:00-tól 7:00-ig javasolt valamilyen testmozgást végezni, munkatársaink előre felvett videókkal is a rendelkezésre állnak, ha nincs olyan saját gyakorlatod, akkor érdemes ezeket a gyakorlatokat végezni. A környéken futási lehetőség van. Választani lehet, hogy a reggeli ülőmeditáción, vagy testgyakorláson veszel részt.

Pihenő:
Az egész napos fizikai igénybevétel miatt érdemes az ebéd utáni időt pihenéssel tölteni. Ha nagyon álmos, fáradt vagy, ezt az időt alvásra is használhatod.

Adomány:
A tanításért tetszőleges összegű adományt lehet adni. A dána a tökéletesedés (pāramitā) irányába mutat, a 10 tökéletesség egyike. Ennek jellemzője a feltétel nélküli nagylelkűség, az adakozás és az elengedés gyakorlása. A buddhista gondolkodásmódban ez a fajta cselekedet tisztítja és átalakítja az adományozó tudatát. Az adakozás által gyakorolt nagylelkűség szerencsés újjászületéshez és gazdagsághoz vezet. A viszonzást nem váró adakozás nagyobb spirituális gazdagsághoz vezet és lecsökkenti a nyereségvágyat, amely a szenvedéshez vezeti az embert. Adományodat az alapítvány ingyenes programok megrendezésére fordítja, így minél szélesebb rétegek számára teszi lehetővé a közösséghez kapcsolódást.

Technikai információk:
A hely tömegközlekedéssel csak több átszállással közelíthető meg. Érdemes telekocsikat szervezni, vagy a kolostor oda-vissza szállítási kapacitására bejelentkezni (8e Ft/fő, 8 személyes kisbusszal). Autóval a 103-mas kijáratnál kell kijönni a Nyíregyháza felé tartó M3-mas autópályáról. A kijárattól Erdőtelek felé kell kanyarodni, és a faluba beérve a jobb oldalon lesz egy sárga közért, ahonnan végig jobbra kell tartani a Táncsics Mihály utcáig. Az utca cégén meglátod a területet. A telekocsik megszervezésében sajnos nem tudunk segíteni, ha jelzed nekem, hogy megadhatom az emiledet a többieknek, akkor fel tudjátok venni a kapcsolatot egymással.

A 10 nap alatt egészséges tápláló vegetariánus ételeket fogunk enni, ha laktóz- vagy gluténérzékeny vagy nem gond, minden étel úgy van elkészítve, hogy ezek a hozzávalók pluszban jelennek meg az asztalon. Hozzáadott cukrot és adalékanyagokat semmi nem tartalmaz!

Az első napon 10 órakor bemutatkozással és fogadalomtétellel kezdjük a napot, kérlek jelenj meg pontosan, így a program kezdete előtt el tudod foglalni a szállásodat, tudsz inni egy teát (9 órától már kehet érkezni). Reggeli ezen a napon még nincsen. Az utolsó nap 16:00-ig vagyunk együtt.

A szállás 3-4 matracos szobákban történik, szép fürdőszobák és nagy meditációs helyiség áll rendelkezésre. Kérlek törölközőt és hálózsákot hozz magaddal (vagy ágyneműt). Lepedőnk van! A kész házban kb. 10 fő tud aludni, a meditációs teremben sokan elférünk, de a jelenlétet a második ház elkészültéig 15 főben maximáljuk, tehát ennyien lehet összesen személyesen részt venni, a többi résztvevőnek online van lehetősége kapcsolódni.

Hoznivalók listája:
Törölköző, hálózsák, papucs, ruha 10 napra (mosási lehetőség lesz), mozgáshoz ruha, jegyzetfüzet.
Meditációs matrac, meditációs párnák és takarók rendelkezésre állnak, nem kell hozni!
A saját otthoni Buddhád kölcsön, a hozott Buddhákból építünk egy közös oltárt.
Ha van hely az autódban azt, ha szeretnél más autójába becsatlakozni akkor azt jelezd a czike.klara@pandita.hu e-mail címen. Az elvonuláson fotók készülnek, azt is jelezd, ha nem szeretnél szerepelni rajtuk.

 Pénzügyi tudnivalók, a jelentkezés menete:

 1. Jelentkezési lap kitöltése, visszaküldése.
 2. Az elvonulás önköltségi ára: 115,000 Ft (A helyedet 30,000 Ft előleg befizetésével tudod biztosnak tekinteni. Lemondás esetén a befizetett összeget nem tudjuk visszaadni, de későbbi elvonulásokba beszámítjuk, vagy rendelkezhetsz úgy, hogy felajánlod más, támogatásra szoruló gyakorlónak).
 3. Ha online szeretnél részt venni, akkor hozzájárulásként 30,000 Ft-ot kell fizetned legkésőbb az elvonulás előtt egy hónappal (július 22-ig).
 4. Az elvonulás teljes árát ki kell fizetni legkésőbb az elvonulás előtt egy hónappal (július 22-ig). Amennyiben ez nem történik meg, automatikusan törlődik a jelentkezésed a listáról.
 5. Az előleget és a hátralévő összeget is utalással tudod teljesíteni: 10300002-50900068-11003281 Czike Klára MKB Banknál vezetett egyéni vállalkozói számlájára. Az átutalásról előre küldök számlát, ezért a jelentkezéskor feltétlenül add meg a lakcímedet és az adóazonosítódat.